Johnny Munkhammar får hederspris

Publicerad: 1 juli, 2012 (03:08)

Varje år i Almedalen brukar Företagarna (Sveriges största företagarorganisation) dela ut ett pris till den mest företagsvänliga politikern bland oppositionspartierna, och till en bland regeringspartierna. I år skulle däremot ytterligare ett pris delas ut. Ett hederpris för extraordinära insatser, och det gick till moderata riksdagsledamoten Johnny Munkhammar. I motiveringen hördes ord som ”sällsynt skarp”, ”energifylld” och ”analytisk”.

-Det har hänt väldigt mycket i Sverige. Sverige har blivit ett mycket mer företagsvänligt land under 20-25 års tid. Sedan finns det mycket kvar att göra. Vi ska sänka skatter, ta bort onödiga regleringar… Fast väldigt mycket har hänt, säger Johnny Munkhammar.

Johnny Munkhammar har dessutom egen erfarenhet av företagande. I flera år innan Johnny kom in i Riksdagen drev han ett eget företag, och helt nyligen har han startat ett bokförlag där han har gett ut sin egen barnbok.

Vilken är nästa stora fråga för företagande som du vill engagera dig i? 

-Det finns massor för att underlätta för företagare. Men jag tänkte på en sak som inte har nämnts här i dag tidigare. Att införa ekonomiska frizoner, det vill säga att vi sänker skatter extra mycket för de ställen som har störst sociala problem för att på det sättet se till att företagande och arbete kan lyfta dem ur fattigdom och sociala problem. Det tycker jag är mycket spännande, säger Johnny.

Foto: Frida Jakobsson